Synnytyksestä palautuminen – liikkuminen ja henkinen hyvinvointi
Onneksi olkoon! Uusi elämä on syntynyt ja sinusta on tullut vanhempi. Vaihe on mullistava - miten niin pieni voi tehdä jotain niin suurta, että muuttaa kaiken entisen! Synnytys on niin erityinen tapahtuma elämässä vanhemmille tai mukana olleelle tukihenkilölle, että sen yleensä muistaa aina, vuosienkin päästä. Kaikkien synnytystä hoitavien ammattilaisten päämääränä on hyvinvoiva vastasyntynyt ja äiti sekä hyvä synnytyskokemus. Synnytyksen kulkua ei voi kuitenkaan aina ennustaa, sen aikana ja jälkeen voi tapahtuvia yllättäviä asioita, minkä johdosta synnyttäjän kokemus voi vaihdella erinomaisesta järkytykseen.
Synnytyssairaalassa kätilö ja/tai synnytyslääkäri käy yleensä synnyttäjän kanssa jälkikeskustelun synnytyksen kulusta. Neuvolan jälkitarkastuksessa käydään myös läpi synnytystä niiltä osin, kuin haluat sitä itse ottaa esille. Monesti kuitenkin synnytyksen jälkeen mieli on niin suuressa myllerryksessä uuden elämän, hormoonien, väsymyksen ja mahdollisten kipujen vuoksi, ettei keskustelu jää kunnolla mieleen tai haluaisi vielä jälkeenpäin pohtia synnytyksen vaiheita asiantuntijan kanssa. Islan myötä haluamme tarjota tähän mahdollisuuden kiireettömästi etävastaanotolla silloin, kun sinulle sopii. Synnytyksestäsi voi olla kulunut viikko tai vuosia, ja silti voimme käydä kokemusta yhdessä läpi. Lääkäreinä voimme luvallasi katsoa Kanta-arkistosta merkinnät synnytyksen kulusta, ja lisäksi voit halutessasi toimittaa meille tietoja, niin voimme tarkemmin käydä läpi eri vaiheita.
Liikunta raskausaikana ja sen jälkeen
Liikunta parantaa fyysistä suorituskykyä, helpottaa monia raskauden vaivoja, kuten liitoskipuja ja selkävaivoja sekä lisää fyysistä ja henkistä jaksamistasi raskauden aikana sekä myöhemmin vauvan kanssa. Lähes kaikki liikunta on sallittua myös raskauden eri vaiheissa, ainoastaan laitesukellus on kielletty heti alkuvaiheesta alkaen, ja lisäksi ratsastusta suositellaan välttämään viimeisellä kolmanneksella tapaturmariskin vuoksi. Synnytyksen jälkeen voit lähteä liikkumaan oman vointisi mukaan pikku hiljaa vointiasi kuulostellen.
Voit lukea aiheesta Islan fysioterapeutin Liisan koostamaa tietoa laajemmin täältä ja tutustua myös UKK:n liikuntasuosituksiin raskausaikana ja synnytyksen jälkeen
Islan kokeneen äitiysfysioterapeutin etävastaanotolle pääset varaamaan ajan täältä.