“Minusta puuttuu pala” - Lapsettomuus haastaa henkisesti

Tahattoman lapsettomuuden psyykkisestä kuormittavuudesta puhutaan edelleen kovin vähän. Vanhemmuuden puute voi vaikuttaa elämään aivan yhtä mullistavasti kuin vanhemmuus: Kun omasta, mahdollisesti jo lapsuudesta asti hahmotetusta elämänkaaresta jää puuttumaan palanen järisyttää se minäkuvaa ja haastaa identiteettiä. Lievimilläänkin lapsettomuuden kokemus vaatii tunnistamista ja tunnustamista. Osalle kehittyy lapsettomuuskriisi, josta toipuminen voi vaatia myös ulkopuolista apua.

Tahattoman lapsettomuuden syyt ovat moninaisia; jos taustalla on jokin lääketieteellinen syy voidaan sitä tavallisimmin hoitaa ja tilanteesta riippuen usein hyvinkin tuloksekkaasti. Hoidot ovat kuitenkin aikaa vieviä ja niiden epävarmuus kuormittaa henkisesti. Elämäntilannelapsettomuus, eli tilanne jossa lapsettomuuden syynä on se, ettei sopivaa kumppania ole löytynyt, on psyykkisesti hyvin kuormittava eikä sopivan hoidon tai ratkaisun löytyminen ole lainkaan yksioikoista.

Tahaton lapsettomuus herättää monenlaisia tunteita, mm. surua, pettymystä, vihaa. Tunteita ei ole syytä peitellä tai tukahduttaa, vaan uskaltaa kohdata ja käydä niitä läpi. Tunteet eivät ole koskaan vääriä, vaan ne kertovat siitä, mitä mikäkin kohtaamamme tilanne meissä herättää. Vaikeiden tunteiden kanssa ei ole hyvä jäädä ihan yksin, vaan niiden raastavuutta helpottaa tunteiden jakaminen turvallisessa ja luotettavassa ihmissuhteessa. Usein vertaistuki voi olla tässä korvaamaton apu.

Elämän epäreiluus lyö herkästi kasvoille silloin, kun toisilla on juuri sitä, mitä itsekin niin kovasti toivoisi, ja tämä voi herättää myös katkeruutta ja kateutta. Vaikeat tunteet kohtaamalla ja sanoittamalla ja niitä ymmärtämällä voi niiden kanssa oppia selviämään ja vähitellen niitä saa työstettyä siedettävämpään muotoon. Tässä ammattiapu voi helpottaa ja nopeuttaa toipumista.


Tekstin on koostanut Islassa toimiva psykoterapeutti Riikka Lemmetyinen, jolla on pitkä kokemus raskauteen, synnytykseen ja lisääntymisterveyteen liittyvien mielenterveysongelmien hoidossa.

Lisää luotettavaa tietoa ja vertaistukimahdollisuuksia löydät esimerkiksi Simpukka ry:n sivuilta. Islan kokeneiden perinataalipsykologien vastaanotolle pääset helposti ja nopeasti, voit varata ajan verkosta tai ottaa yhteyttä suoraan puhelimitse tai s-postilla info@islaterveys.fi

Edellinen
Edellinen

Emesis vai hyperemesis - mistä on kysymys ja miten siitä selviää?

Seuraava
Seuraava

Synnytyspelko – älä jää yksin yleisen vaivan kanssa